fraktaly

Úvod

Rekurzia patrí k oblastiam z programovania, ktoré nepatrí medzi obľúbené a výhľadávané u študentov. Dúfam, že práve táto časť fraktály pomôže zmenť názor mnohých ľudí na rekurziu.

Fraktály sú objekty definované rekurzívne. Vlastnosťami týchto objekov sa zaoberá fraktálna geometria a poznatky z nej sa uplatňujú v bežnom živote, vo vede ale aj výskume.

Fraktály, definované pomocou fraktálnej geometrie sú krivky so zaujímavými vlastnosťami. Napríklad fraktál je krivka spojitá, ale nikde diferencovateľná. Ak máme uzavreté fraktály, ako napríklad Kochová vločka alebo "Levy tapestry", tak ich obsah je konešné číslo, alebo pri zvyšujúcom sa stupni narastá obvod takejto oblasti. Pri stupni konvergujúcom do nekonečná je obvod nekonečný zatiaľ čo obsah je konečný.

Pri vykresľovaní fraktálných kriviek sa používa rekurzia. V jednotlivých úlohách je potrebné rozhodnúť, či sa krivka dá vykresliť pomocou priamej alebo nepriamej rekurzie. V niektorých prípadoch ide aj o kombináciu priamej a nepriamej rekurzie.