Motivačný výklad 2

    Uprostred hlbokého lesa stála malá chalúpka, kde žili trpaslíci. Keďže boli veľmi pracovitý, tak chodili každý deň kopať do bane. Pomaly sa blížila zima a začínalo byť chladno.
    Jedného rána vstali, najedli sa a vybrali sa do práce. Zavreli chalúpku, v ktorej bolo príjemne teplo. Keď vyšli von, Snílko sa striasol a povedal: "Uf, ale už je tu zima, keď sa vzátime domov, bude v domčeku strašne chladno." Po návrate domov, boli strašne prekvapení. Aj napriek tomu, že vonku bolo   -5 stupňov, v domčeku bolo príjemne teplúčko. Keď sa dané udalosti opakovali už týždeň, tak sa rozhodli s tým niečo urobiť.
    Neďaleko nich bývala Červená čiapočka so starou mamou. O nej vedeli, že má rada počítače a vlastní niečo, čo sa volá RoboLab. Tak išli za ňou, či im nepomôže. Červená čiapočka sa potešila a hneď vymyslela, ako problém vyriešia. Hovorí im: "Pôjdete domou a pripojíte túto kocku s teplotným senzorom k počítaču. Ten ale musí byť pripojený k internetu. Potom u mňa napíšeme program na meranie teploty a budeme sledovať, či klesá. Keď začne stúpať, tak niekto je vo vašom domčeku. Vy potom pôjdete domov a prichytíte ho pri čine."

    Keďže trpaslíci využívali internet iba na surfovanie a hľadanie klientov pre svoju činnosť, tak im to, čo povedala Červená čiapočka, nič nepomohlo. Poprosili ju, nech im krok po kroku vysvetlí, čo majú urobiť.
    Vašou úlohou bude len to, že nastavíte na svojom počítači serverovskú aplikáciu. Budete postupovať takto: ( Ak chcete vidieť okná, ktoré videli trpaslíci, tak si prečítajte kapitolu Nastavenia )

  1. Spustíte program Robolab v režime INVENTORa 4.
  2. V hlavnej ponuke klikne na Project.
  3. Vyberiete možnosť ROBOLAB internet server....
  4. V okne, ktoré sa vám otvorí, kliknite na CLI.vi.
  5. Toto okno nechaj otvorené.
  6. Pripojte vežičku k počítaču cez USB port.
  7. A nakoniec postavte kocku s pripojeným teplotným senzorom tak, aby mohlo s vežičkou komunikovať.

    Trpaslíkom sa nakoniec podarilo urobiť všetko, čo im Červená čiapočka povedala. Ráno sa ako obvykle vybrali z domčeka. Tentokrát ale išli k Červenej čiapočke. Tá zapla počítač a spustila program ROBOLAB. Vysvetlila im, že teraz musí v režime Administrátor nastaviť port pre komunikáciu cez internet. Spýtala sa ich na IP adresu ich počítača. Tú niektorí trpaslíci vedeli naspamäť. Ale Snílko sa spýtal: "Ale ja ju neviem, ako si ju zistím?" Červená čiapočka mu vysvetlila, že na ich počítači spustí príkazový riadok a napíše do neho príkaz IPCONFIG. Potom už len prečíta štvoricu čísel oddelených bodkami.
    Potom sa vrátili k programu. Po nastavení portu internet, sa na pod týmto výberom objavilo sivé okienko, do ktorého napísala IP adresu. Tak sa jej počítač pripojil na server, ktorý bol v domčeku trpaslíkov.

    Teraz potrebujú vytvoriť program na meranie teploty. Spustili si režim INVESTIGATOR a vytvorili nový projekt pod názvom meranie. Otvorilo sa im okno, kde si vybrali úroveň INVESTIGATORa 5.
nastavenie

    Klikla na miesto, kde to bolo vyznačené a napísala tam program. Tento program pripraví teplomer na porte 1 na meranie. Hodnoty z teplomera sa budú zaznamenávať do modrej množiny. Potom príkazmi pre začiatok a koniec merania, je vyznačená oblasť, kedy a ako často sa bude spúšťať meranie. Toto meranie sa bude vykonávať každých 10 sekúnd. Teplota sa bude merať, kým modrá dátová množina nedosiahneme 10 bodov.

program RCX kocky

    Po uplynutí určitého času, trpaslíci chceli vedieť, aký je stav v domčeku. Preto poprosili Červenú čiapočku, aby vyhodnotila meranie. Červená čiapočka im vyhovela a prepla sa do režimu sledovania nameraných hodnôt. Trpaslíci si tento režim nevedeli zapamätať pod jeho menom, tak sa sústredili len na ikonu. Je to ikona s papierom a šípkou v ľavej časti okna.
    Červená čiapočka ich upozornila, že ak chcú sťahovať dáta cez internet, tak musia nastaviť možnosť Internet upload.
nastavenie     Snílko bol taký zvedavý, že poprosil Červenú čiapočku, aby tieto údaje mohol stiahnuť do počítača on. "Dobre," povedala, "stlač ten tú veľkú šípku."

    Na grafe sa im znázornil priebeh merania:
graf merania

Po prvej kontrole stavu teploty, bolo všetko v poriadku. Teplota klesala podľa očakávania. Po uplynutí nejakého času zopakovali stiahnutie údajov do počítača. Tak okolo obeda sa rozhodli skontrolovať stav v domčeku. Na ich veľké prekvapenie sa teplota začala zvyšovať. Rozbehli sa domov a koho tam nenašli? Snehulienka im varila bed.