Zhrnutie

    Nastavenie komunikácie klient - server už zvládame. Ak nie, tak si ho vieme naštudovať v kapitole Nastavenia.

    Po vytvorení spojenia môžeme písať programy rovnakým spôsobom ako sme boli do teraz zvyknutí. Rozdiel je len v začiatočnej a koncovej ikone, kde musíme špecifikovať, cez ktorý server budeme pracovať. Musíme poznať jeho IP adresu.

    Pri komunikácii prostredníctvom Internetu v stavebnici RoboLab, sa používajú nasledujúce ikony:

Názov ikony: Internet Begin
    Používa sa na začiatku programu v prostredí INVENTOR, ak chceme stiahnuť program cez Internet do RCX kocky. Na port s názvom Remote site IP number musíme pripojiť pole String constant, do ktorého vpíšeme IP adresu počítača, na ktorom je spustená serverovská aplikácia ROBOLABu.
Názov ikony: Internet End
   Ukončuje v INVENTORe program začínajúci ikonou Internet Begin.

    Ak sa nám už podarilo vytvoriť program, ktorý chceme spustiť na vzdialenom počítači, tak ho rovnako ako doteraz, stiahneme do kocky. Potom tento program môže ktokoľvek používať.

   Ale ak napíšeme program a na druhej strane ho nemá kto spustiť, tak si vieme pomôcť aj sami. A to nasledovným postupom:

  • Napísaný program otvoríme v úrovni INVESTIGATOR.
  • Prepneme sa do režimu Upload Area (šípka vychádzajúca z listu papiera).
  • Prepne Upload na Internet Upload. Rovnako ako v druhom motivačnom výklade.
  • V pravom hornom rohu je tlačidlo Run. Po jeho stlačení sa spustí program, ktorý sme do kocky nahrali, prípadne program, ktorého číslo je zvolené niekym pri druhom počítači.
    kde je tlacidlo Run

    Týmto spôsobom spustíte program, ktorý je nahraný v RCX kocke. My však môžeme napísať program, ktorý sa na kocke pripojenej na serveri vykoná, ale nebude nahraný do RCX kocky. Takejto komunikácii sa hovorí komunikácia v priamom režime. Nesmieme však zabudnúť nato, že kocka musí byť po celý čas namierená oproti vežičke.

    Pri komunikácii v priamom režime prostredníctvom Internetu v stavebnici Robolab, sa používajú nasledujúce ikony:

Názov ikony: Begin Internet Direct Mode
    Začiatok priameho režimu komunikácie cez Internet. Po tomto príkaze nasleduje postupnosť príkazov, ktoré sa budú vykonávať, prostredníctvom Internetu. RCX kocka musí byť v oproti vežičke počas celej komunikácie prostredníctvom Internetu. Na port s názvom Remote site IP number musíme pripojiť pole String constant, do ktorého vpíšeme IP adresu počítača, na ktorom je spustená serverovská aplikácia Robolabu.
Názov ikony: End Internet Direct Mode
   Koniec priameho režimu komunikácie prostredníctvom Internetu. Ukončuje program začínajúci príkazom Begin Internet Direct Mode.