Zhrnutie

    Ak sa pozrieme na RCX kocku, tak vidíme, že má len tri vstupné porty. Môžeme na ňu pripojiť svetelný, dotykový a teplotný senzor. Ale čo ak sa stane, že potrebujeme sledovať teplotu prostredia, svetelnú intenzitu, pohyb autíčka po stole, aby nespadlo a takisto, aby nenarazilo do steny? To sú štyri vstupné senzory.

    Jednoduchým riešením takejto, dosť častej, situácie je komunikácia medzi dvoma RCX kockami. A to napríklad takto. Prvé autíčko bude obsahovať dva dotykové senzory a teplotný senzor. Toto autíčko vyšle signál druhému autíčku, aby odmeralo teplotu. A tak sme odmerali všetky hodnoty, ktoré sme potrebovali. Princíp komunikácie je rovnaký ako pri posielaní mailov cez internetovú sieť. Jeden človek pošle správu druhému a ten sa na základe obsahu rozhodne, čo spraví, prípadne odpíše.

    Pri komunikácii, medzi RCX kockami v stavebnici Robolab, sa používajú tri základné ikony:

Názov ikony: Send Mail
    Používa sa, ak chceme poslať správu druhej kocke. Na port s názvom Number to send in mail musíme pripojiť pole Numeric constant, do ktorého vpíšeme číslo. Je to hodnota, ktorú pošleme druhej strane. Ak na tento port nepripojíme žiadnu hodnotu, tak správa je poslaná s default hodnotou 1.
Názov ikony: Empty Mailbox
   Nastaví schránku RCX kocky na nulu. Táto ikona znamená, že kocka je pripravená na prijatie správy (mail-u) od ďalšej kocky.
Názov ikony: Wait for Mail
   RCX kocka čaká, kým mu od inej kocky príde mail. Táto ikona obsahuje aj port Wait until mail equals, ktorý znamená, že kocka čaká na konkrétnu hodnotu.

    Pri komunikácii si musíme dávať pozor, aby boli RCX kocky namierené infraportami smerom k sebe. A ak chceme spustiť komunikáciu medzi kockami, tak musíme spustiť program v oboch kockách, inak prebehne iba tá časť programu, ktorá je pred ich komunikáciou.

    To, že v maily posielame číslo má veľmi veľký význam. Tak ako sme si to ukázali pri motivačnom výklade. Na zistenie hodnoty v maily slúži ikona:

Názov ikony: Value of Mail
    Táto ikona sa využíva pri jednoduchej komunikácii hlavne na riadenie cyklu s pevným počtom opakovaní v druhej RCX kocke. Predstavuje hodnotu, ktorá bola poslaná mailom.