Práca so súbormi a adresármi

vytváranie adresárov a súborov
práca so súbormi a adresármi
príklady



Práce s celými soubory/složkami.



Jednou z najpoužívanejších funkcií operačného systému nami, užívateľmi, je práca s adresármi a súbormi. Každý operačný systém bol naprogramovaný v nejakom programovacom jazyku. Baltík je tiež programovací jazyk, tak skúste, čo všetko sa v ňom dá robiť s adresármi a súbormi. Vytvorte takúto stromovú štruktúru adresárov: 
  1.  Pri práci s adresármi budete používať prvok složka . Nech sa adresár VIANOCE nachádza v adresári z ktorého spúšťate Baltíka. Týmto príkazom  nastavíte ako aktuálny adresár adresár, z ktorého spúšťate Baltíka.
  2. Príkaz na vytvorenie adresára vyzerá takto: 
  3. . Program sa prerušil a hlási "chybu ve běhu programu". To je problém, lebo sa zdá, že takýto program môžete spustiť len vtedy, keď daný adresár neexistuje.
  4. Riešením by bolo: Keď sa adresár VIANOCE nenachádza, vytvor ho. Z Nápovědy viete, že k adresárom sa dá pristupovať nie len pomocou ich mien, ale aj pomocou čísla, ktoré im je pridelené pri ich vytvorení. Vďaka tomuto faktu, môžete prechádzať všetky podadresáre aktuálneho adresára bez toho, aby ste poznali ich mená. Pri zisťovaní počtu podadresárov vám pomôže prvok velikost souboru (v záznamech) . Kombináciou týchto prvkov: , získate počet podadresárov v aktuálnom adresári.
  5. Na vytvorenie adresára budete používať pomocníka. Pri jeho volaní, do lok. reťazcovej premennej "A" uložíte cestu a názov adresára, v ktorom sa má podadresár vytvoriť a do lok. reťazcovej premennej "C" uložíte názov tohto podadresára. 
  6. Najprv nastavte aktuálny adresár. V cykle cez všetky podadresáre aktuálneho adresára: priradíte lok. reťazcovej premennej "B" cestu a názov podadresára veľkými písmenami, Ak by sa obsah premennej "B" rovnal ceste a názvu adresára ktorý chceme vytvoriť, pomocník sa ukončí. (Už takýto adresár existuje.) Ak cyklus prebehol bez prerušenia, tak na konci sa vytvorí požadovaný adresár.
  7. Stačí už len vložiť ostatné volania pomocníka, a stromová štruktúra adresárov je hotová.  
  8. V adresári DARCEKY vytvorte súbor rodicia.txt, do ktorého napíšete čo dostane na Vianoce mama a čo otec. Súbor sa dá vytvoriť podobne ako adresár, prechádzaním cez všetky súbory, či už taký súbor existuje. 
  9. Alebo sa dá použiť aj jednoduchšia podmienka.  
  10. Na editovanie súboru použite Notepad.  Keď sa spustí Notepad, otvorí sa vám nový súbor bez názvu. Soubor, Otevřít, a otvorte si súbor, ktorý chcete editovať. Keď skončíte, nezabudnite ho Uložit.
  11. V adresári OZDOBY vytvorte súbor kolekcia.txt a napíšte aké sladkosti budú na stormčeku. 



  1. Súbor kolekcia.txt skopírujte do adresára KAPOR.  V premennej "O" budete mať cestu a súbor odkiaľ kopírujete a v premennej "K" budete mať cestu a súbor kam kopírujete. 
  2. Súbor rodicia.txt presuňte (premiestnite) do adresára  SVIECKY. Je to podobné ako kopírovanie, ale z pôvodného adresára musíte súbor vymazať.   
  3. Adresár OZDOBY zmažte. Najprv zmažte všetky súbory nachádzajúce sa v adresári OZDOBY a potom samotný adresár. Počet súborov v aktuálnom adresári zistíte takto  Do premennej "Subor" budete postupne priraďovať cestu a názvy súborov z aktuálneho adresára a mazať ich. Aktuálny adresár sa nedá zmazať, preto je potrebné zmeniť aktuálny adresár a až potom zmazať adesár, ktorý zmazať chcete. 
  4. Vypíšte na obrazovku obsah súboru rodicia.txt. 
  5. Premenujte adresar KAPOR na RYBY.   
  6. Ak program spustíte ešte raz, bude vám hlásiť chybu, pretože sa pokúsi vytvoriť dva adresáre s názvom RYBY.
V adresári kurz si  program subory2.bpr.



Príklady:
 




Možné riešenia príkladov:

V adresári kurz si  program posta.bpr.