Lekcia č.1
lekcia1.zip

V prvej lekcii sa naučíte skladať scény pomocou už existujúcich obrázkov. Keďže pri vytváraní vašich vlastných scén by vám mohli chýbať obrázky, naučíte sa ich kresliť v editore Paint. V časti Čarovat scénu sa prvý krát stretnete s Baltíkom a naučíte sa ho ovládať. Ale najprv čosi o Nápověde.
 
Spustite si Baltíka klepnutím na slovo Baltík. Pri hornom okraji obrazovky budete mať štyri alebo päť slov (záleží od toho, v ktorom režime práve ste). Jedno z nich je určite Režimy. Klepnite naň a zvoľte si Skládat scénu. Ak ste si pozorne pozreli tutorial malo by vám to byť povedomé.

Keďže budeme pracovať najmä s Nápovědou, zoznámime sa s ňou čo najskôr. Klepnite na slovo Nápověda, Témata nápovědy. Zobrazí sa vám stránka Stručný obsah podle témat. Klepnite na názov stránky Používání nápovědy. Dostali ste sa na stránku Používání nápovědy, ktorú si pozorne preštudujte.

Tak ako je to na stránke Používání nápovědy zdôraznené nezabudnite si urobiť záložku na stránke na ktorej ste skončili. Určite vám to uľahčí hľadanie miesta, kde ste naposledy študovali.

Stručný popis programovacieho jazyka je na stránke Co je to Baltík. Spôsobov ako sa dostať na túto stránku je niekoľko:

a) Klepnete na tlačidlo Obsah, Baltík a jeho svět, Co je to Baltík.
b)Klepnete na tlačidlo Hledat, Na záložke Rejstřík do prvého riadku napíšete Baltík, Zobrazit, Co je Baltík, Zobrazit.
c) Klepnete na tlačidlo Témata, Co je to Baltík.

Keď dočítate túto stránku, urobte si na nej záložku.

Myslím, že už ste dostatočne oboznámený s tým ako pracovať s Nápovědou a aj s obsahom tohto kurzu. Pristúpte teda priamo k práci s programovacím jazykom Baltík 3.0. Môžete si znova pozrieť tutorial.